Ridichea neagră, cel mai bun aliat al iernii tale

Chiar daca nu are o forma prea frumoasa, fiind uneori chiar deformata, neavand miros deloc, ridichea ascunde o multime de atuuri sub coaja sa.

Nu trebuie deci sa ai neincredere in apectul sau. Aceasta leguma radacina are proprietati uimitoare.

Ridichea neagra este o leguma foarte bogata in vitamina C, folati, numiti si vitamina B9, calciu si potasiu.

Se mai gaseste in ridichea neagra si glucosinolati, degradati de catre organism in molecule sulfuroase cu proprietati detox si si antiseptice, dar si polifenoli antioxidanti.

Stimulanta, ridichea neagra este cea care poate drena ficatul. Dupa excesele facute la o petrecere sau la sarbatorile de sfarsit de an, ridichea neagra este alegerea ideala pentru a drena si purifica ficatul. Este cea care va stimula productia de bila si va facilita evacuarea sa inspre intestin. Un lucru care te va ajuta sa digerezi mai bine. Derivatii sai sulfurosi sunt cei care pot intari actiunea enzimelor ficatului pentru o mai buna eliminare a toxinelor. Iar nivelul sau foarte ridicat de antioxidanti este cel care permite protejarea si repararea celulelor ficatului. De asemenea, este foarte bogata in fibre deci poate ameliora tranzitul intestinal.

Ridichea neagra se poate consuma cruda in salate sau sub forma de germeni mult mai bogati in vitamina C sau in sulf.

Dar pe piata se mai pot gasi sucuri gata preparate, care pot sa fie consumate alaturi de ulei esential de menta piperita atunci cand nu iti place gustul sau.

Dar ridichea neagra se mai poate prepara alaturi de lamaie, in cea mai eficienta retete detox. Amesteca suc de lamaie cu ridiche si cu apa in care ai pus la fiert lamaia inainte de a o stoarce.

Cu ce poti asocia ridichea neagra? Ridichea neagra merge de minune cu anghinarea sau cu rozmarinul pentru a digera mai usor. Anghinarea este cea care poate ameliora munca ficatului, rozmarinul cel care poate calma spasmele digestive si poate atenua senzatiile de balonare.

Mai se poate folosi alaturi de uleiurile esentiale pentru cea mai rapida cura detox. Cel de lamaie este cel care va stimula ficatul, cel de menta pieprita care te va ajuta sa scapi de senzatia de greutate si de durerile de stomac.

Ridichea neagra se mai poate consuma si alaturi de fenicul, in infuzii pentru a elimina mai usor. Este cea mai buna alegere atunci cand vrei sa elimini toxinele mai usor.

Dar ridichea neagra se mai poate folosi si pentru a degaja bronhiile. Este cea care poate favoriza secretiile bronsice si care poate curata bronhiile datorita moleculelor sale antiseptice si antibacteriene.

Dar are si o actiune depurativa si poate curata rinichii. Nu lasa deci cristalele de acid uric sa se formeze care pot provoca dureri.

Lasă un răspuns